Bovengrondse mazouttank verwijderen

Heeft u een bovengrondse stookolietank in uw tuin of kelder staan? Maar is de mazouttank een doorn in het oog en neemt deze veel plaats in? Of schakelt u net over naar een andere warmtebron? Dan kunt u ervoor kiezen om de tank te verwijderen. Hiervoor gelden wel enkele regels en we raden aan om dit door een professionele firma te laten doen. Bent u klaar om afscheid te nemen van uw bovengrondse stookolietank? Lees dan zeker verder om meer te weten te komen over hoe dit in z’n werk gaat, waar u rekening mee moet houden en hoeveel het kost.

bovengrondse mazouttank verwijderen

Hoe werkt het verwijderen van een bovengrondse stookolietank?

Wilt u uw mazouttank laten verwijderen? Dan neemt u best eerst contact op met een erkende stookolietechnicus. De technicus neemt al het volgende voor z’n rekening.

Eerst en vooral moet tank definitief buiten gebruik gesteld worden. Dat wil zeggen dat ze ervoor zorgen dat de tank geen schadelijke stoffen meer bevat en veilig is om afgevoerd te worden. Uw oude tank wordt dan leeggepompt en gereinigd.

Wanneer alle olieresten verwijderd zijn uit de tank kan ze afgevoerd worden naar een vergunde verwerker, een geregistreerd inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar. Om de tank te mogen afvoeren heeft u een certificaat nodig. Dit wordt na de reiniging overhandigd door de technicus. Meer info over het certificaat vindt u hier in dit artikel.

Woont u in een rijhuis en heeft u smalle doorgangen? Geen probleem. Dan wordt de tank ter plekke in stukken geknipt alvorens ze af te voeren.

Voordelen van een bovengrondse mazouttank verwijderen

Een oude stookolietank laten verwijderen heeft enkele voordelen:

Meer plaats

Door het verwijderen van een bovengrondse stookolietank maak je plaats voor andere dingen: extra terras- of opbergruimte, plaats voor planten, een kippenhok of tuinhuis… Want geef toe, iedereen kan altijd meer ruimte gebruiken.

Overschakelen naar een andere warmtebron

Gebruikt u de stookolietank nog om te verwarmen? Dan is het goed om te weten dat wanneer de tank stuk gaat, ze wettelijk niet mag worden vervangen. Deze wet geldt sinds 1 januari 2022. Dit geeft als gevolg dat u noodgedwongen zal moeten overschakelen op een andere warmtebron.

Ook wanneer u verbouwingen doet en overschakelt naar verwarming op gas of elektriciteit zal de stookolietank leeg komen te staan en dus best verwijderd worden.

Je wil je woning verkopen

Bent u van plan om uw woning te verkopen? Dan kunt u met deze kleine ingreep een meerwaarde creëren. Zo zien potentiële kopers meer ruimte en hoeven ze geen rekening te houden met de extra zorg van het verwijderen van de tank.

Voorkom bodemverontreiniging

Een ongeluk is snel gebeurd. De stookolietank staat bovengronds, dus de kans bestaat dat deze beschadigd raakt door iets dat erop valt of tegen botst. Dit kan zorgen voor een gaatje waardoor de tank gaat lekken. De olie trekt dan in de bodem wat resulteert in bodemverontreiniging. Deze verontreiniging oplossen in een hele dure klus, het is dus beter te voorkomen dan te genezen.

Lees ook de volgende artikelen over het verwijderen van een mazouttank:

Wie mag een bovengrondse mazouttank verwijderen?

Zoals eerder vermeld kunt u een stookolietank moeilijk zelf verwijderen. Dit komt door de regelgeving. Eerst en vooral moet een mazouttank, die u niet meer gebruikt, definitief buiten gebruik gesteld worden. Dit moet gebeuren met de nodige kennis en met de juiste materialen. Uw oude tank kan pas afgevoerd worden wanneer u een certificaat van buitengebruikstelling hebt. Dit kan enkel door een erkende vakman overhandigd worden. Daarom is het aangeraden om beroep te doen op een erkend vakman.

Een bovengrondse mazouttank verwijderen of saneren – het verschil

Bij het saneren van een mazouttank wordt ze niet verwijderd, maar wel onschadelijk gemaakt zodat ze kan blijven staan. Dit kan enkel bij mazouttanks van maximum 6.000 liter. Grotere tanks moeten verplicht verwijderd worden.

Bij het saneren zal een erkende vakman de stookolietank leegpompen en reinigen. Zelfs de kleine restjes mazout en slib worden bij deze handelingen verwijderd. Dit zorgt ervoor dat er geen kans is op milieuverontreiniging bij schade aan de stookolietank. Wanneer dit proces met de juiste materialen is doorlopen is de lege, gereinigde tank gesaneerd en buitengebruik gesteld. Een bovengrondse tank moet niet verplicht opgevuld worden met schuim of zand om te blijven staan.

bovengrondse stookolietank verwijderen

Een bovengrondse stookolietank buitengebruikstellen – wat zegt de wetgeving?

Stookolietank 6.000 liter of kleiner

U bent niet verplicht om de tank te verwijderen, als deze kleiner is dan 6.000 liter. Dit in tegenstelling tot een ondergrondse stookolietank. Ook na definitieve buitengebruikstelling mag deze tank blijven staan.
Wat wél verplicht is bij definitieve buitengebruikstelling: het leegmaken én reinigen van de tank.

Stookolietank van meer dan 6.000 liter

Net zoals bij een kleinere stookolietank is het verplicht om de tank leeg te maken en te reinigen. Een mazouttank die groter is dan 6.000 liter moet binnen een termijn van 3 jaar (te rekenen vanaf buitengebruikstelling) verwijderd worden.

Certificaat buitengebruikstelling

Het opvullen van een mazouttank zal vlotter gaan als u zelf al op voorhand de toezichtput vrijmaakt. Het vraagt minder werk voor de vakman waardoor uw factuur lager zal zijn. De toezichtput is het deel waar de vulmond zit en soms ook de overvulbeveiliging. In de toezichtput zit het mangat, het metalen deksel dat rechtstreeks op de mazouttank is gemonteerd. Om de tank vlot te kunnen opvullen, moet het mangat vrij toegankelijk zijn. Zorg dat het volledig zichtbaar is en dat er geen puin, beton of aarde op ligt.

Ook moet de toezichtput minstens 40 op 40 cm breed zijn en mag deze niet dieper zijn dan 70 cm. Indien de toezichtput niet voldoende breed is of het mangat te diep steekt, zal het de vakman extra inspanningen kosten om de tank op te vullen.

Bovengrondse mazouttank verwijderen prijs informatie

Heeft u na deze info besloten om uw stookolietank te laten verwijderen? Dan rest nog een vraag: hoeveel kost dat? De prijzen hangen af van de grootte van de tank en of de tank nog gereinigd moet worden. Het reinigen en verwijderen van een tank van maximum 6.000 liter ligt tussen €900,- en €1.500,-. Staat uw stookolietank in de kelder, dan zal de prijs afhangen van de bereikbaarheid. Een grotere tank zal dus ook duurder zijn om te laten verwijderen.

Sommige gemeenten geven een premie voor het verwijderen van stookolietanks. Lees in ons artikel welke gemeenten een premie geven.

bovengrondse mazouttank verwijderen prijs

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Wat het kostenplaatje effectief zal zijn is onmogelijk op voorhand te bepalen, dit wordt berekend op basis van uw unieke situatie. Bent u benieuwd naar een raming voor het verwijderen van uw stookolietank? Vraag gerust vrijblijvende offertes aan. Wij raden aan om verschillende offertes op te vragen bij verschillende firma’s om te kunnen vergelijken. Zo kunt u besparen op de uiteindelijke prijs die u betaalt voor de verwijdering van uw oude stookolietank.

Bronnen voor dit artikel:

Piva-oil.be – Informatie over wetgeving mazouttanks saneren
Vlaanderen – Stookolietank buiten gebruik stellen