Mazouttank opvullen

Wanneer een bovengrondse stookolietank niet meer gebruikt wordt, bent u in de meeste gevallen verplicht om deze te verwijderen. Bij een ondergrondse tank is dat altijd het geval. Soms is het echter niet mogelijk om de tank te verwijderen, bijvoorbeeld wanneer de tank onder het huis ligt. In dat geval moet de tank geneutraliseerd worden. Dat kan door ze op te vullen met een inert materiaal zoals schuim of zand.

Waarom kiezen voor opvullen?

Stookolietanks moeten geregeld gecontroleerd worden. Wanneer de tank niet meer voldoet aan de veiligheids- en milieunormen, moet ze buiten gebruik worden gesteld. Dat geldt ook als u de tank niet meer gebruikt. In de meeste gevallen betekent het dat de tank verwijderd moet worden. Soms is het echter niet mogelijk om een tank veilig te verwijderen. Dat is bijvoorbeeld het geval als de stabiliteit van het huis erboven in het gevaar komt of als de tank te dicht bij nutsvoorzieningen ligt. In dat geval moet ze worden opgevuld om buiten gebruik te kunnen stellen. Voordeel is dat u gespaard blijft van graafwerken. Door de tank op te vullen, wordt vermeden dat de tank naar boven komt of dat er verzakkingen ontstaan. Een verzakking kan ontstaan doordat de stookolietank wegroest. Lees hier meer over een mazouttank saneren of de prijs van tanksanering.

Wat is de werkwijze bij het opvullen van mazouttanks

Een tank kan worden opgevuld met zand, schuim, schuimbeton of hars. Deze materialen zijn inert zodat de tank niet het risico oploopt om weg te roesten of naar boven te drijven.

Zand

Zand is een natuurproduct met een hoog soortelijk gewicht. Dat maakt dat een tank gevuld met dit materiaal met gemak kan weerstaan aan de druk van grondwater. Wanneer u alsnog beslist om de tank te verwijderen, kan het zand er nog worden uitgehaald. Het vergaat niet waardoor zand een ecologische en duurzame oplossing is voor het opvullen van uw tank. Zand wordt via het mangat in de tank geblazen zodat ze volledig opgevuld wordt.

Schuim

Een tank kan met schuimbeton of PU-schuim worden opgevuld. Schuimbeton is een mengeling van zand, cement, kalk en water. Het wordt in vloeibare vorm schuimend aangebracht. Wanneer het verhardt, is het erg sterk en toch minder zwaar dan echt beton. PU staat voor polyurethaan. Dit wordt vaak gebruikt als de tank niet voldoende vlot bereikbaar is om met zand te vullen. Ook met dit schuim kan de tank nog worden verwijderd, wat moeilijker is met zand omdat zand veel zwaarder is. Nadeel is dat schuim minder ecologisch is dan zand.

Hardschuim op basis van hars

Een alternatief van het chemische PUR-schuim of vulzand, is hardschuim op basis van hars. Dit schuim garandeert evenzeer een volledige opvulling van een lege mazouttank. Het heeft voldoende eigen gewicht waardoor de tank niet omhoog kan worden geduwd bij eventuele hoge grondwaterstanden. Met een lange buis wordt het hars in de tank geïnjecteerd. Zo wordt het hars overal in de tank gelijkmatig verdeeld. Doorgaans is hars recycleerbaar. Dat wil zeggen dat het nog gebruikt kan worden als u uw tank alsnog verwijdert. Zo belandt het niet op de afvalberg.

Mazouttank opvullen prijs indicatie

De prijs van het opvullen van een stookolietank wordt bepaald door verschillende factoren. Zo speelt de grootte van de tank uiteraard een rol. Hoe groter de tank, hoe meer werk en hoe meer materiaal er nodig is om op te vullen.

Daarnaast speelt de bereikbaarheid een rol. Hoe makkelijker de tank te bereiken is, hoe minder werk de vakman heeft. Tot slot speelt ook de keuze van het inert materiaal een rol. Zo is schuim goedkoper dan zand omdat een tank opvullen met schuim minder tijd vraagt.

Vooraleer een tank kan worden opgevuld, moet ze eerst gereinigd worden. Hiervoor betaalt u al snel €550,-. Nadien wordt de tank opgevuld met zand of hars. De prijzen hiervoor liggen gemiddeld tussen de €495,- en €870,-. De totaalprijs voor het neutraliseren van de tank door hem te laten opvullen, ligt dus al snel op zo’n €1.000,-.

mazouttank opvullen prijs

Tips zodat uw mazouttank opvullen perfect verloopt

Een tank opvullen, kan u niet zelf doen. U zal een vakman moeten raadplegen. Wil u toch de factuur zo laag mogelijk houden? Zorg dan zelf voor het vrijmaken van de toezichtput. Zorg er ook voor dat de saneringswagen dichtbij de put kan staan. Met deze tips zullen de opvulwerken vlotter verlopen wat u achteraf zal voelen bij de factuur. Minder werkuren, is minder betalen.

Wat is een toezichtput en waarom deze alvast vrijmaken?

Het opvullen van een mazouttank zal vlotter gaan als u zelf al op voorhand de toezichtput vrijmaakt. Het vraagt minder werk voor de vakman waardoor uw factuur lager zal zijn. De toezichtput is het deel waar de vulmond zit en soms ook de overvulbeveiliging. In de toezichtput zit het mangat, het metalen deksel dat rechtstreeks op de mazouttank is gemonteerd. Om de tank vlot te kunnen opvullen, moet het mangat vrij toegankelijk zijn. Zorg dat het volledig zichtbaar is en dat er geen puin, beton of aarde op ligt.

Ook moet de toezichtput minstens 40 op 40 cm breed zijn en mag deze niet dieper zijn dan 70 cm. Indien de toezichtput niet voldoende breed is of het mangat te diep steekt, zal het de vakman extra inspanningen kosten om de tank op te vullen.

Zorg dat de saneringswagen genoeg ruimte heeft

Het is belangrijk dat u voldoende parkeerruimte voorziet voor de saneringswagen. Zorg dat er zeker 20 meter vrij is. Doorgaans moet u bij de gemeente op voorhand een parkeerverbod aanvragen. Zorg voor parkeerruimte aan de straatkant van de mazouttank. De saneerslangen mogen immers niet op de weg gelegd worden tijdens het opvullen. Voorbijkomend verkeer kunnen de slangen beschadigen.

mazouttank opvullen met zand of schuim

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Hebt u een stookolietank die niet meer in gebruik is, maar niet verwijderd kan worden? Laat ze dan opvullen zodat ze geneutraliseerd wordt. Vraag eerst meerdere offertes op zodat u zeker bent van een goede prijs. Zorg dat alle kosten op de offerte worden vermeld zodat u achteraf niet voor onvoorziene extra kosten komt te staan. Hier kan u alvast geheel vrijblijvend offertes opvragen voor vakmannen in uw regio.

Bronnen voor dit artikel:

Resin Industry – Inertse hars die samen hardschuim maakt
Vlaanderen – Controle en onderhoud stookolietank