ondergrondse mazouttank verwijderen

Gaat u renoveren en overschakelen van een oude ondergrondse stookolietank naar een nieuwe installatie voor uw centrale verwarming? Of bent u van plan een woning te verkopen met een ondergrondse tank die niet meer gebruikt wordt? Dan overweegt u waarschijnlijk om de ondergrondse mazouttank te laten verwijderen. Eens die niet meer in gebruik is bent u verplicht deze te saneren en verwijderen. Bovendien kunt u gerust zijn dat uw bodem niet wordt verontreinigd en het zorgt voor een mooie meerwaarde bij de verkoop. Bent u benieuwd naar hoe u een ondergrondse mazouttank verwijderd? Lees dan zeker verder.

ondergrondse mazouttank verwijderen

Ondergrondse mazouttank saneren, vernieuwen of volledig verwijderen? Dit zijn de verschillen

Is uw stookolietank stuk? Contacteer dan onmiddellijk een vakman om zo bodemverontreiniging te voorkomen of in te perken. Er kan gekeken worden of de schade gerepareerd kan worden en of de tank vernieuwd kan worden. Indien er bodemverontreiniging is neemt u ook best contact op met een deskundige, want deze verontreiniging moet binnen een bepaalde termijn opgelost worden.

Is de stookolietank niet te herstellen? Deze vervangen mag niet meer, dus het saneren of volledig verwijderen is dan uw enige optie. Een oude tank wordt dan geleegd en gereinigd. Dit heet het buitengebruik stellen van een mazouttank. Pas dan kan deze op een veilige manier verwijderd worden. Dit proces is verplicht bij ondergrondse mazouttanks die niet meer in gebruik zijn, zelfs al is er geen schade.

Enkel wanneer de tank op een onbereikbare plaats ligt of als het uitgraven ervan kan zorgen voor stabiliteitsproblemen, wordt de tank opgevuld en niet verwijderd. Dit wordt saneren genoemd.

Wanneer een mazouttank niet meer in gebruik wordt genomen heeft u tijd tot de volgende periodieke controle om de tank buiten gebruik te stellen in indien mogelijk te laten verwijderen of saneren.

Wanneer een mazouttank verwijderen?

Sinds 2022 is er een wetgeving dat het vervangen van een oude tank door een nieuwe of het plaatsen van een nieuwe mazouttank verbiedt. Er zijn dus heel wat redenen om een ondergrondse tank te verwijderen. Bekijk de regels op Vlaanderen.be.

Bij een lek in de ondergrondse mazouttank

Een lek in een ondergrondse mazouttank veroorzaakt bodemverontreiniging, wat resulteert in een verplichte bodemsanering. De kosten voor deze reiniging kunnen heel hoog oplopen en dat wordt helaas niet terugbetaald wanneer de tank al even buiten gebruik is. De verzekering dekt enkel verontreiniging door een tank die nog in gebruik is of nog binnen de buitengebruikstellingstermijn valt. Wanneer het lek niet te herstellen of restaureren valt, is de enige oplossing het saneren en verwijderen van de tank.

Wanneer de tank afgekeurd is of niet meer gebruikt wordt

Bij een afgekeurde of kapotte mazouttank bent u verplicht deze te vervangen door een andere verwarmingsinstallatie, bijvoorbeeld een condensatieketel of warmtepomp. Wanneer een ondergrondse tank niet meer wordt gebruikt mag u deze niet zomaar laten zitten. Het is, in tegenstelling tot een bovengrondse mazouttank, verplicht deze te verwijderen. Op die manier voorkomt u bodemverontreiniging en hoge kosten.

Bij de verkoop van een woning indien de mazouttank niet meer in gebruik is

Wanneer u een woning verkoopt met een ondergrondse mazouttank die niet meer wordt gebruikt, dan moet u een attest kunnen voorleggen van de verwijdering. Het is niet enkel verplicht, het zorgt ook voor een meerwaarde en dus een hogere verkoopprijs.

Ondergrondse mazouttank verwijderen zonder attest?

Aan het verwijderen van uw mazouttank gaan er enkele stappen vooraf om de tank volgens de regels van de kunst te laten reinigen. Dit gebeurt door een erkende vakman, pas dan krijgt u een certificaat van buitengebruikstelling. Hieronder vallen verschillende attesten: voor de reiniging, eventuele opvulling en afvalverwerking. Die attesten zijn noodzakelijk om uw mazouttank te kunnen verwijderen en binnen te brengen bij een schroothandelaar. Het is dus onmogelijk om u legaal van uw tank te ontdoen zonder geldig attest. Ook van de schroothandelaar krijgt u een verschrotingsattest. Deze papieren moet u kunnen voorleggen bij de verkoop van de woning of tijdens de periodieke controle.

Ondergrondse mazouttank zelf verwijderen of een professional inschakelen?

Het legen en reinigen van een tank moet door een erkende firma gebeuren, want enkel op die manier krijgt u de attesten. Maar het uitgraven van de tank en het naar een schroothandelaar brengen, kunt u zelf doen. Let wel, dit is een hele klus en een graafmachine is vaak geen overbodige luxe.

U kunt het natuurlijk ook uit handen geven en door een professional laten verwijderen. Dan bent u er zeker van dat de tank op een veilige manier wordt weggehaald, zij controleren namelijk of het mogelijk is om de tank te verwijderen zonder schadelijke gevolgen zoals verzakkingen. Bovendien heeft een gespecialiseerde firma ook de gepaste vervoersmiddelen en adressen waar de tank heen gebracht kan worden.

ondergrondse stookolietank verwijderen

Hoe werkt het verwijderen van een ondergrondse mazouttank?

Er komt heel wat kijken bij het verwijderen van een ondergrondse mazouttank. Zo’n tank bevat namelijk schadelijke stoffen en het is een groot volume om te verwijderen. Dit is dus geen simpele klus.

Mazouttank leegpompen tot alle stookolie weg is

Het is belangrijk dat een stookolietank die beschadigd of buiten gebruik is volledig wordt leeggepompt. Alleen zo kan (verdere) bodemverontreiniging vermeden worden. De olie wordt vanuit de tank in een tankwagen overgetapt en daarna vervoerd naar een andere locatie waar de mazout nog hergebruikt kan worden.

Bezinksel in de stookolietank verwijderen

Na het leegpompen blijft er residu, in de vorm van slib en mazoutresten, achter in de tank. Het bezinksel is niet meer bruikbaar en wordt in een afvalreservoir gezogen. Dit zijn schadelijke stoffen die op een veilige manier verwerkt moeten worden door een erkende firma. Het is dus niet mogelijk om dit proces zelf te doen.

Ondergrondse mazouttank reinigen met producten

Tijdens de reiniging van de tank worden alle kleine resten van de stookolie verwijderd. Het gaat om overblijfselen die schadelijk zijn voor het milieu. De tank wordt dan met specifieke chemische producten gereinigd, zo wordt er vaak een ontvetter en een harsreiniging gebruikt. Deze reiniging is noodzakelijk alvorens de tank te verwijderen.

Mazouttank volledig verwijderen

Wanneer de tank volgens de regels is gereinigd en u beschikt over alle nodige attesten, dan kunt u de tank volledig (laten) verwijderen. Hierbij wordt de tank leeg uitgegraven en afgevoerd naar een schroothandelaar. Indien er vastgesteld werd dat er instabiliteitsproblemen kunnen ontstaan door het opgraven wordt er gekozen om de tank te saneren of op te vullen. Dit voorkomt verzakkingen en het wegroesten van de tank.

Ondergrondse mazouttank verwijderen – wat is de prijs?

De prijs voor het verwijderen van een ondergrondse mazouttank hangt af van verschillende factoren: de bereikbaarheid van de tank en de grootte ervan. Het reinigen en leegmaken van een tank kost tussen de €500,- en €1.000,- en het verwijderen kost tussen €200,- en €500,-. Daarbovenop komen bij een ondergrondse tank de kosten van de graafwerken. Die kunnen schommelen tussen €500,- en €1.000,-. Kan de stookolietank niet verwijderd worden, dan moet u deze saneren. Daar hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan vast: tussen €500,- en €1.000,-. Deze prijs hangt af van het volume van de tank. Het verwijderen van een oude tank kan u tienduizenden euro’s voor bodemsanering besparen.

Lees meer over de mazouttank verwijderen prijs.

Welke premies zijn er voor het verwijderen van een ondergrondse mazouttank?

De Vlaamse overheid biedt geen premie voor het buiten gebruik stellen van een stookolietank. Maar bepaalde gemeentes doen dat wel. U kunt op premiezoeker.be vinden of uw gemeente zo’n premie voorziet. Komt u uit bijvoorbeeld uit de plaats As dan kunt u dit via de premiezoeker.be vinden. Bij grotere steden – zoals bijvoorbeeld Genk – is het (ook) te regelen via de website van deze plaats.

ondergrondse mazouttank verwijderen prijs

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Er zijn heel wat firma’s die stookolietanks reinigen en verwijderen of saneren. Om de beste prijs-kwaliteit te hebben is het aangeraden om een vrijblijvende offerte op te vragen. Zo maakt u de beste keuze voor uw project.

Lees ook eens over: