Soorten mazouttanks

Mazouttanks zijn er in verschillende maten en soorten en ze kunnen boven of onder de grond geplaatst worden. Welke soorten zijn er allemaal en wat kost het? U leest er hier alles over.

soorten mazouttanks

Wat is een mazouttank?

Indien u uw pand verwarmt met stookolie, ook mazout genoemd, hebt u een stookolie-installatie nodig. De olie wordt opgeslagen in het reservoir van deze installatie: de stookolietank. Vanuit deze tank wordt de olie doorgegeven aan de ketel die zorgt voor de verwarming. Mazouttanks zijn veiliger dan ooit, dankzij de moderne materialen en technieken. Weet dat u ze enkel en alleen mag gebruiken voor de opslag van stookolie en dus niet voor water of andere producten.

Er bestaan verschillende types van mazouttanks. Zo kan u er één boven- of ondergronds installeren. Een ondergrondse tank neemt geen ruimte in, maar is niet toegankelijk. Daarnaast bestaan er enkel- en dubbelwandige tanks en kan u een tank in allerlei soorten materialen bestellen zoals staal, kunststof of beton. Tot slot kan een tank verschillende vormen aannemen. Er zijn cilinder- en ovaalvormige, maar ook rechthoekige.

Lees meer over mazouttanks op in4fuels.be

Enkelwandige of dubbelwandige mazouttank?

Een stookolietank kent altijd een dubbele bescherming. Aan de binnenkant kan een stookoliebestendige laag worden voorzien zodat er bij een lek minder kans is op bodemvervuiling. Aan de buitenkant zal een waterdichte beschermlaag de tank beschermen tegen waterinfiltratie of aantasting door bacteriën of corrosie. U kan kiezen voor een dubbelwandige tank die meteen twee beschermlagen heeft. Wanneer u een enkelwandige variant kiest, is er nog een inkuiping nodig zodat er ook hier twee lagen zijn. Een enkelwandige stookolietank is goedkoper dan de dubbelwandige variant.

Ondergrondse mazouttank

Een ondergrondse tank is ingegraven in de grond. Een tank die in uw kelder staat, wordt dus beschouwd als een bovengrondse stookolietank. Enkel cilindervormige tanks mogen ondergronds worden geplaatst. Ondergrondse mazouttanks zijn te verkrijgen in verschillende materialen, maar meestal worden ze gemaakt van kunststof. Kunststof is ongevoelig voor water en bacteriën en wordt niet aangetast door corrosie of zwerfstromen.

Handig aan ondergrondse stookoliereservoirs is dat u er geen ruimte mee verliest. Ze ontnemen ook geen zicht. Er zijn echter ook een aantal nadelen. Een ondergrondse mazouttank kan niet op eender welke plek worden ingegraven. Vermijd een plaats waar boven de tank veel doorgaand verkeer is. Als het echt niet anders kan, voorzie dan zeker een bekisting boven het mangat. Is er in uw streek veel grondwater of zijn er regelmatig overstromingen? Laat de tank dan zeker extra verankeren, bijvoorbeeld met een betonnen grondplaat. Daarnaast moet een tank die onder de grond zit periodiek gecontroleerd worden. Ook is het lastiger om de tank te vervangen als dat nodig zou zijn. 

Bovengrondse mazouttank

Een bovengrondse mazouttank staat, zoals het woord zegt, boven de grond. Ook tanks in de kelder worden aanzien als een bovengrondse tank. Ze zit namelijk niet in de grond. Bovengrondse tanks zijn te verkrijgen in verschillende materialen. Als een metalen bovengrondse tank buiten staat, is deze sowieso voorzien van een waterdichte en corrosie-werende beschermlaag. Kiest u voor kunststof, weet dan dat bepaalde polyethyleensoorten niet uv-bestendig zijn. Deze tanks mogen dus niet in de zon staan. Informeer u goed bij uw installateur.

Het grote voordeel van een bovengrondse mazouttank is dat ze makkelijk te plaatsen is. Ze zijn licht en compact. Er bestaan ook demonteerbare modellen waardoor ze perfect in de garage of zelfs de kelder kunnen worden gezet. Soms worden ze ten plaatse gelast waardoor ze door de kleinste deuropening kunnen. Een metersbrede kelder is dus geen must om er een bovengrondse stookolietank te laten installeren. Een ander voordeel is dat als er iets misloopt, u dat meteen ziet. De visuele controle is groot waardoor u meteen in actie kan schieten. Ook is een bovengrondse mazouttank makkelijk te onderhouden omdat de tank makkelijk bereikbaar is. Tot slot is er geen herhalingscontrole meer nodig, een bovengrondse tank hoeft maar éénmaal gekeurd te worden.

Van welk materiaal is een mazouttank gemaakt?

Bovengrondse tanks zijn te verkrijgen in kunststof, met name polyester of polyethyleen. Sommige polyethyleensoorten zijn niet uv-bestendig waardoor deze niet in de zon mogen staan. Daarnaast bestaan er ook metalen bovengrondse tanks. Opdat deze tanks niet zouden roesten door weersomstandigheden, wordt de buitenlaag altijd voorzien van een beschermlaag die waterdicht is en corrosie weert. Deze beschermlaag of coating bestaat uit verf of epoxy.

kunststof mazouttanks

De meeste ondergrondse tanks zijn gemaakt van kunststof omdat dit materiaal niet wordt aangetast door corrosie. Ook is het ongevoelig voor water of bacteriën. Daarnaast kan u ook kiezen voor stalen ondergrondse mazouttanks. Het is mogelijk om beide materialen te combineren. Zo bestaan er stookolietanks met een kunststof binnenkant en een stalen buitenkant. Voordeel is dat deze tanks erg stevig zijn en toch makkelijk zijn te verplaatsen omdat het gewicht niet al te zwaar is.

Wat kost een nieuwe mazouttank?

De prijs van een nieuwe stookolietank is afhankelijk van een aantal factoren. In de eerste plaats speelt de grootte een rol. Er bestaan kleinere tanks van 300 liter, maar evengoed kan u kiezen voor een grote van 1500 liter. Nog meer nodig? Dan kunnen nog grotere reservoirs of meerdere kleinere die met elkaar in verbinding staan, wel duizenden liters kan opslaan. Het spreekt voor zich dat de prijs stijgt naarmate de inhoud stijgt. Voor een enkelwandige tank betaalt u minder dan voor een dubbelwandige. Vergeet niet dat er bij die eerste nog een kost bij komt voor de inkuiping van de mazouttank. Daarnaast kost de installatie van een ondergrondse tank doorgaans meer dan die van een bovengrondse. Het materiaal heeft doorgaans weinig invloed op de prijs. Reken gemiddeld op €1.000,- voor een dubbelwandige bovengrondse mazouttank van 700 liter in kunststof of staal.

Wanneer is het tijd om een mazouttank te vervangen of verwijderen?

De exacte levensduur van een stookolietank is moeilijk te bepalen. Veel factoren spelen immers een rol, zoals de kwaliteit van het gekozen materiaal en de bodemsoort. Zodra u een lek detecteert, moet u onmiddellijk in actie schieten. Soms kan dit hersteld worden, maar de kans is groot dat u de tank moet vernieuwen. Indien u niet onmiddellijk het lek aanpakt, loopt u het risico op bodemsanering. Deze kosten kunnen bijzonder hoog oplopen, tot wel tienduizenden euro’s. Wanneer u uw tank niet meer gebruikt, moet u ze laten saneren en verwijderen. Enkel bovengrondse tanks met een volume dat lager ligt dan 6.000 liter is het verwijderen niet verplicht. Indien een tank echt niet kan worden verwijderd, moet ze geneutraliseerd worden.

Vrijblijvende offerte aanvragen
mazouttank vervangen

Relevante artikelen over dit onderwerp: