Een mazouttank, ook stookolietank genoemd, die niet meer wordt gebruikt, moet in sommige gevallen worden verwijderd. In Vlaanderen moet ze ook altijd worden gereinigd. Wat houdt dat nu precies in? Wat is verplicht en wat niet? En wat is aan te raden om hoge kosten voor bodemsanering te vermijden?
Wij hebben dit artikel samengesteld omdat er nog veel vragen zijn rond het onderwerp: mazouttank verwijderen en mazouttank reinigen en hebben ons best gedaan om de veel gestelde vragen te beantwoorden.
Veel gestelde vragen mazouttank reinigen of saneren
- Wanneer een mazouttank reinigen of saneren?
- Hoe zit het met de wetgeving rond mazouttanksanering en reiniging?
- Wat is de werkwijze bij sanering bovengrondse mazouttank?
- Wat is de werkwijze bij sanering ondergrondse mazouttank?
- Waarom moet er opgevuld worden bij tanksanering?
- Wie inschakelen bij mazouttank saneren?
- Wat zijn de kosten bij het reinigen of saneren van een stookolietank?
Veel gestelde vragen mazouttank verwijderen
- Mazouttank buiten gebruik – is verwijderen verplicht?
- Wanneer een mazouttank laten verwijderen?
- Waarom een buiten gebruik gestelde stookolietank verwijderen?
- Mag u een oude mazouttank zelf verwijderen?
- Wie inschakelen voor het verwijderen van een mazouttank?
- Hoe wordt een bovengrondse mazouttank verwijderd?
- Hoe wordt een ondergrondse mazouttank verwijderd?
Veel gestelde vragen mazouttank verwijderen vervolg
- Wat als de oude mazouttank niet verwijderd kan worden?
- Hoeveel kost het verwijderen van een mazouttank?
Een offerte aanvragen is geheel vrijblijvend en verplicht u tot niets.
Een mazouttank reinigen, saneren of verwijderen – wat is het verschil?
Saneren, neutraliseren, reinigen… Al deze woorden komen geregeld terug als het gaat om het buiten gebruik stellen van een mazouttank. Een stookolietank die niet meer gebruikt wordt, moet buiten gebruik worden gesteld. Dat wil zeggen dat ze in eerste instantie leeggepompt en gereinigd moet worden. Door een tank te reinigen, wordt al het resterende slib en vuil uit de tank verwijderd.
Als een tank is leeggemaakt en grondig gereinigd, is ze in feite gesaneerd. Ze kan dan worden verwijderd.
Bij ondergrondse tanks is het saneren echter niet altijd voldoende om ze buiten gebruik te worden gesteld. Ondergrondse tanks die niet verwijderd kunnen worden, moeten worden opgevuld met een inert materiaal. Het opvullen van de mazouttank maakt dat de tank wordt geneutraliseerd en buiten gebruik kan worden gesteld.
Een mazouttank reinigen of saneren – veel gestelde vragen
Een mazouttank saneren houdt in dat de tank wordt leeggemaakt en gereinigd. Wanneer dat precies nodig is en hoe dat in zijn werk gaat, leest u hier. Er is immers wetgeving waar u rekening mee moet houden en de werken kunnen anders verlopen wanneer de tank ondergronds zit.
Opgelet: een tank in de kelder is geen ondergrondse tank. Enkel tanks die in de grond zitten, zijn ondergrondse tanks.
Wanneer een mazouttank reinigen of saneren?
Verwarmt u met mazout (stookolie)? Dan is het belangrijk om geregeld te laten checken of de tank nog veilig is. Zodra u merkt dat er een lek is, kan er bodemverontreiniging ontstaan en dat kan zorgen voor erg hoge kosten die u zelf moet betalen. Bij de minste schade is het belangrijk om de tank te laten herstellen of te vernieuwen.
Om een tank te herstellen, moet deze eerst worden gesaneerd. Dat gebeurt door ze leeg te pompen én te reinigen. Zodra een mazouttank niet meer wordt gebruikt omdat u ze wil vernieuwen of omdat u overschakelt naar een andere energiebron, moet ze volgens de wet volledig buiten gebruik worden gesteld.
Om een tank buiten dienst te kunnen stellen, moet ze eerst gesaneerd worden. Dat is niet alleen wettelijk verplicht, het is ook verstandig om te doen. Een niet-gesaneerde tank kan immers op termijn beginnen lekken wat kan leiden tot bodemverontreiniging.
Ook als u uw woning verkoopt met een niet-gebruikte tank, is het verplicht om de tank eerst te laten saneren.
Wat zegt de wetgeving in België over het saneren of reinigen van een mazouttank?
Als een mazouttank niet meer wordt gebruikt, is het wettelijk verplicht om deze buiten gebruik te laten stellen. Wat de wettelijke bepalingen precies zijn, hangt af van het type mazouttank, het doel waarvoor de tank werd gebruikt en het volume van de tank. Ook zijn er verschillen tussen de gewesten.
Volgens de Vlaamse wetgeving moet een niet-gebruikte tank altijd worden gesaneerd. Het maakt niet uit of het om een ondergrondse of bovengrondse tank gaat. Ook het volume speelt geen rol, net als het doel waarvoor de tank gebruikt werd. Meestal moet de tank ook worden verwijderd. Enkel bovengrondse tanks die kleiner zijn dan 5.000 kg (oftewel 6.000 liter) en die dienden om een woning te verwarmen, moeten niet worden verwijderd.
In Wallonië moeten enkel tanks die een volume hebben van minstens 3.000 worden leeggepompt, gereinigd en verwijderd. Voor kleinere tanks is er geen enkele regelgeving. Toch wordt het aangeraden om ook dan de tank te laten saneren. In het Brusselse gewest zijn er nog andere regels.
Het is tot slot belangrijk om te weten dat een stookolietank enkel en alleen voor het opslaan van mazout mag worden gebruikt. U mag de tank dus niet gebruiken als watertank of drinkbank voor dieren.
Hoe werkt de sanering van een bovengrondse mazouttank?
Een bovengrondse tank kan op verschillende manieren worden gesaneerd. Sowieso wordt eerst de resterende stookolie eruit gepompt. Eventueel kan deze voorraad aan brandstof nog naar een andere tank vervoerd worden zodat deze niet verloren gaat. Nadat alle mazout eruit is gehaald, kan het reinigen van de tank zelf beginnen. Dat is nodig om het residu eruit te halen: restjes mazout, slib en ander vuil. Een tank kan biologisch worden gesaneerd. Hierbij worden er micro-organismen ingezet om de resterende mazout af te breken. Een andere manier is het thermisch saneren waarbij de bodem wordt verhit om het residu te verdampen. Tot slot is er de chemische sanering waarbij chemische producten worden ingezet om de mazout af te breken.
Hoe werkt de sanering van een ondergrondse mazouttank?
Het saneren van een ondergrondse tank is minder evident dan het saneren van een bovengrondse tank. In de eerste plaats zijn ze moeilijker toegankelijk. Net als bij bovengrondse tanks wordt de ondergrondse tank eerst leeggepompt. Daarna wordt ze gereinigd. Dat kan met een hogedrukreiniging of met behulp van bepaalde reinigingsmiddelen. Meestal is de vulmond van de tank te klein om een grondige reiniging te kunnen doen. Daarom wordt meestal een grotere opening gemaakt in de tank zodat de werken zorgvuldig kunnen gebeuren.
Waarom moet een mazouttank opgevuld worden bij de sanering?
Wanneer een tank buiten gebruik wordt gesteld, moet ze in de meeste gevallen ook worden verwijderd. Dat is wettelijk verplicht. Enkel bovengrondse tanks kleiner dan 6.000 liter in Vlaanderen en alle tanks kleiner dan 3.000 liter in Wallonië moeten niet worden verwijderd. Soms kan het zijn dat een tank niet kan worden verwijderd. Bijvoorbeeld wanneer de fundamenten van de woning boven de ondergrondse tank dreigen in te zakken bij het verwijderen.
In dat geval moet de tank worden geneutraliseerd, oftewel worden opgevuld. Er wordt een inert materiaal in de tank gedaan om te vermijden dat de tank nog kan verschuiven of naar boven kan drijven Ook kan een opgevulde tank niet inzakken als ze begint te roesten. Dan zakt immers de grond erboven ook in. Inerte materialen zijn zand, schuim, beton of grind.
Wie kunt u inschakelen voor de sanering van een mazouttank of stookolietank?
Enkel erkende bedrijven mogen mazouttanks saneren en dus buiten gebruik stellen. U als eigenaar moet een erkend technicus aanspreken die u achteraf het nodige certificaat van buitengebruikstelling kan geven. Dat document bewijst dat de sanering werd uitgevoerd volgens de wettelijke regels. Op het certificaat moet onder andere de naam en het erkenningsnummer staan van de erkende stookolietechnicus. Ook een milieudeskundige mag deze werken uitvoeren en het certificaat afleveren.
Hoeveel kost het (laten) reinigen of saneren van een oude mazouttank?
De kost voor het saneren van een tank hangt van heel wat factoren af. Hoe groot is de tank? Zit er nog veel mazout in die eruit moet worden gepompt? Moet deze mazout nog overgeheveld worden naar een andere tank op een andere locatie? Is de tank makkelijk bereikbaar? Al deze zaken spelen mee waardoor het niet evident is om er één richtprijs op te plakken. Reken gemiddeld op prijzen die schommelen tussen de €500,- en €1.000,- al kan de prijs bij complexe werken oplopen tot enkele duizenden euro’s. Best vraagt u enkele offertes op bij verschillende firma’s. Zo krijgt u een idee van de prijs voor uw specifieke situatie.
Weet dat u in bepaalde gevallen kan genieten van een verlaagd btw-tarief. Als uw oude tank vervangen wordt door een nieuwe tank of als de saneringswerken deel uitmaken van grondige renovatiewerken, betaalt u maar 6% in plaats van 21% btw. Informeer ook zeker bij uw gemeente of u recht hebt op een saneringspremie.
Een mazouttank laten verwijderen – veelgestelde vragen
In de meeste gevallen moet een tank die buiten gebruik is gesteld, ook verwijderd worden. Hoe dat precies in zijn werk gaat en wanneer u daartoe verplicht bent, leest u hier. Soms is het echter niet mogelijk om een tank te verwijderen. De wetgever laat dan toe om de tank op te vullen.
Mijn mazouttank wordt niet meer gebruikt – is verwijderen verplicht?
In Vlaanderen moet een bovengrondse tank die kleiner is dan 5.000 kg (oftewel 6.000 liter) worden leeggemaakt en gereinigd zodra ze niet meer wordt gebruikt. Het verwijderen van de tank is niet verplicht. Als het gaat om een ondergrondse tank, is dat wel verplicht. Wanneer het niet mogelijk is om de ondergrondse tank te verwijderen, moet ze worden geneutraliseerd.
Als de tank groter is dan 5.000 kg (6.000 liter), moet ze altijd verwijderd worden nadat ze werd leeggemaakt en gereinigd. Ook de bovengrondse types. Deze regels gelden voor stookolietanks die dienen om particuliere woningen te verwarmen. Tanks die voor andere doeleinden worden gebruikt, moeten altijd worden leeggemaakt, gereinigd en verwijderd. Denk aan tanks die ziekenhuizen, kantoren of scholen verwarmen. Of tanks die dienen om motorvoertuigen te bevoorraden.
In Wallonië moeten enkel tanks die een volume hebben van minstens 3.000 worden verwijderd nadat ze werden leeggepompt en gereinigd. Voor kleinere tanks is er geen enkele regelgeving. Toch wordt het aangeraden om ook dan de tank minstens te laten saneren. In het Brusselse gewest zijn er nog andere regels. Vraag ernaar bij een specialist.
Wanneer een mazouttank laten verwijderen?
Als een mazouttank lekt, moet u dringend interventie inschakelen zodat de bodem niet kan verontreinigen. In sommige gevallen kan de tank nog hersteld worden, maar evengoed moet ze volledig worden vernieuwd. In dat geval moet ze worden verwijderd. Ook wanneer u overschakelt op een andere energiebron of als de tank voor een andere reden niet meer wordt gebruikt, is het meestal verplicht om de tank te laten verwijderen. Enkel bovengrondse tanks die kleiner zijn dan 6.000 liter moeten in Vlaanderen niet worden verwijderd nadat ze buiten gebruik werden gesteld. In Wallonië geldt dat voor alle tanks die kleiner zijn dan 3.000 liter.
Waarom een niet-gebruikte stookolietank of mazouttank verwijderen?
U doet er goed aan om een niet-gebruikte tank te laten verwijderen. Een tank kan immers gaan roesten of, ondanks een grondige sanering, toch nog lekken. Als dat gebeurt, zal de bodem eronder of errond worden vervuild. De kosten die u hebt om de bodem te saneren, lopen bijzonder hoog op. Het is beter om dit te voorkomen door de tank meteen te laten verwijderen nadat ze buiten gebruik werd gesteld.
Oude mazouttank zelf verwijderen?
Het is verboden om zelf een oude tank te laten verwijderen. Dit moet gebeuren door een erkend technicus. U mag ze dus niet zelf afbreken of uitgraven en naar het containerpark brengen. Een erkend stookolietechnicus beschikt over het juiste materiaal om de tank veilig te kunnen verwijderen. De tank moet nadien worden afgevoerd naar een speciaal verwerkingsbedrijf. De technicus kan u nadien het nodige certificaat geven dat bewijst dat de tank conform de wetgeving werd verwijderd.
Wie kunt u inschakelen voor het verwijderen van een mazouttank?
Het verwijderen van een stookolietank moet gebeuren door een erkend stookolietechnicus. Hij heeft daarvoor het juiste materiaal en kan u nadien de wettelijke documenten overhandigen. U moet immers kunnen aantonen dat de tank verwijderd werd volgens de wettelijke voorschriften. Enkel een erkend technicus kan dit doen.
Hoe wordt een bovengrondse mazouttank verwijderd?
Eerst wordt de tank leeggepompt en gereinigd. Kleinere tanks kunnen nadien in hun geheel worden afgebroken en weggevoerd. Grotere tanks worden eerst versneden om ze nadien te kunnen vervoeren. Dat gebeurt aan de hand van een ontmantelingsplan. De erkende technicus heeft het juiste materiaal om de tank veilig en vonkvrij te versnijden. De tank, al dan niet versneden, wordt nadien afgevoerd naar een erkend schrootverwerker.
Lees meer over: bovengrondse mazouttank verwijderen
Hoe wordt een ondergrondse mazouttank verwijderd?
De tank wordt in eerste instantie leeggepompt en gereinigd. Nadien moet ze worden uitgegraven. De tank kan nadien in één stuk of versneden in stukken naar de erkende schrootverwerker worden afgevoerd. Het versnijden van een tank gebeurt volledig veilig. Wanneer een ondergrondse tank niet kan worden opgegraven, wordt ze geneutraliseerd door ze op te vullen met een inert materiaal.
Lees meer over: ondergrondse mazouttank verwijderen
Wat als mijn oude mazouttank niet verwijderd kan worden?
Soms kan het gebeuren dat een tank niet kan worden verwijderd. Zeker bij ondergrondse tanks is dat vaak het geval. Als de tank bijvoorbeeld onder het huis ligt. Of als de opgraafwerken stabiliteitsgevaar met zich zouden meebrengen bij nabijgelegen gebouwen. Ook als er leidingen liggen boven de tank, is opgraven niet altijd mogelijk. In dat geval moet de tank worden geneutraliseerd. Pas dan kan de tank definitief buiten gebruik worden gesteld.
Het neutraliseren gebeurt aan de hand van inert materiaal dat in de tank gespoten wordt. Het kan gaan om zand, schuim of grind. Door de tank op te vullen, kan ze niet meer naar boven drijven of in andere richtingen verschuiven. Ook kan ze door rust niet inzakken. Ze zal volledig opgezogen worden door de aarde en dus geen stabiliteitsgevaar kunnen veroorzaken.
Hoeveel kost het verwijderen van een mazouttank of stookolietank?
De prijs voor het verwijderen van een tank ligt gemiddeld tussen de €200,- en €500,-. Er zijn heel wat factoren die invloed hebben op de prijs. Hoe groot is de tank? Kan hij in zijn geheel worden verwijderd of moet hij eerst worden versneden? Dat laatste vraagt extra werkuren en zorgt dus voor een hogere prijs. Hoe complexer het werk, hoe hoger de prijs zal uitvallen. Best vraagt u enkele offertes op bij verschillende firma’s. Zo krijgt u een idee van de prijs voor uw specifieke situatie.
Weet dat u in bepaalde gevallen kan genieten van een verlaagd btw-tarief. Als uw oude tank vervangen wordt door een nieuwe tank of als het verwijderen deel uitmaakt van grondige renovatiewerken, betaalt u maar 6% in plaats van 21% btw.
Lees ons artikel met meer mazouttank verwijderen prijs informatie.
Vrijblijvend een prijsofferte ontvangen
Hebt u een stookolietank die verwijderd moet worden? Vraag dan eerst meerdere offertes op zodat u een juist beeld krijgt van de kost in uw specifieke situatie. Ook kan u door prijzen te vergelijken heel wat besparen. Hier kan u alvast geheel vrijblijvend contact opnemen met meerdere erkende firma’s in uw regio.