Mazout bestellen, een handige gids

Of u nu renoveert of bouwt, op een bepaald moment moet u beslissen welke energiebron u zal gebruiken. Kiezen voor mazout betekent kiezen voor comfort. Een mazoutinstallatie is namelijk gemakkelijk, of het nu gaat over een mazoutketel in een appartement, of een tank in uw kelder. Daarnaast zijn er heel wat mazoutleveranciers waarbij u kan bestellen, zodat u verzekerd bent van een constante bevoorrading van stookolie. Bij bepaalde mazoutinstallaties hoeft u zelfs niet thuis te zijn tijdens de levering. Verwarmen met mazout is relatief betaalbaar. De mazoutprijs ligt lager dan de prijs van een installatie met pellets of een warmtepomp. Bovendien is een stookolietank eenvoudig in onderhoud.

mazout bestellen

Wat is Mazout Energy+?

Welke stookolie moet u bestellen? Wat bedraagt de mazoutprijs? Mazout Energy+ is een hoogwaardige stookolie. Om te beginnen is Mazout Energy+ zuiniger. Er is minder roetafzetting tijdens het verbrandingsproces, waardoor er meer warmte wordt overgedragen. Dat vermindert uw verbruik en bijgevolg stookt u goedkoper. Daarnaast is het zekerder. Mazout Energy+ voorkomt de vorming van corrosie in uw mazoutinstallatie. Indirect verlengt dit de levensduur van uw installatie. Bij Mazout Energy+ is de verbranding schoner en komen er minder schadelijke stoffen vrij.

Wat was Mazout Extra?

Als u stookolie gaat bestellen, zal uw mazoutleverancier u vragen welke u prefereert. Mazout Extra is een verwarmingsbrandstof die gekenmerkt wordt door een hoog rendement. Het heeft een laag zwavelgehalte – slechts 10 ppm. Om deze reden werd Mazout Extra aanbevolen voor bepaalde verwarmingsinstallaties en vooral condensatieketels. Het leidt ook tot minder afzetting in verwarmingsketels. Vandaag is het zwavelgehalte van gewone huisbrandolie verlaagd, waardoor er op dat vlak nog maar weinig verschil is tussen de twee.

Wat is Mazout Extra Energy+?

Mazout Extra Engery wordt gekenmerkt door een optimale prijs-kwaliteitsverhouding. Uw installatie verbruikt tot 8,5% minder met deze dan met een klassieke mazout. Het is een populaire energieformule omwille van de zuiverheid van de brandstof. De plus staat voor een hoog rendement. Bovendien is de stookolie beter bestand tegen de koude (vorstvastheid tot -20 graden Celcius) en kent het een goede verbranding, waardoor er minder overmatig verbruik is en u minder moet bestellen. Mazout Extra Energy+ is geschikt voor alle verwarmingsketels en landbouwmachines.

Heeft u vragen over mazout? Bekijk de faq van onze partner.

Wat is de mazoutprijs?

De mazoutprijs is erg veranderlijk. Dezelfde dag nog kan de prijs van huisbrandolie schommelen en meerdere keren worden aangepast. De evolutie van de prijs staat rechtstreeks in verband met bepaalde factoren. Een eerste belangrijke component van de mazoutprijs is de prijs ex-raffinaderij, die gebonden is aan de internationale beursnoteringen van Rotterdam. Daarnaast speelt ook het klassieke vraag en aanbod mee. Een hogere vraag naar een vat ruwe aardolie genereert een hogere mazoutprijs.

mazout prijs

Politieke instabiliteit kan een invloed op hebben op de mazoutprijs. Daarbij worden de distributie, accijnzen en btw in de prijs berekend. Ten slotte heeft ook de dollarkoers een invloed op wat u betaalt voor huisbrandolie. Bekijk hier het officiële tarief voor aardolieproducten.

Hoe efficiënt is uw mazoutinstallatie?

Minder efficiënte installaties verdwijnen van de markt. Haal het maximum uit uw installatie om zo uw verbruik en bijgevolg uw kosten aan stookolie te beperken. Een goede tip om inzicht te verkrijgen in uw verbruik: vergelijk het met andere mazoutgebruikers. Zo ziet u meteen of u boven of onder het gemiddelde verbruik zit. De nieuwe generatie ketels zijn erg zuinig en seizoensgebonden energie-efficiënt. Deze halen vandaag het maximum uit elke druppel brandstof. De Europese richtlijn verdeelt de toestellen in klassen, wat vertaalt wordt in een specifiek label. Dat label bepaalt hoe efficiënt uw mazoutinstallatie is. Als consument kan u dus nagaan in welke klasse uw mazoutinstallatie valt.

Onderhoud van uw installatie

U bent wettelijk verplicht uw mazoutketel jaarlijks te laten keuren. De verklaring hiervoor is logisch: een goed onderhouden mazoutinstallatie is efficiënter. Het rendement van de ketel blijft optimaal, waardoor de levensduur verlengd wordt. U bespaart op uw energiefactuur én stoot zo minder CO2 uit. Bovendien voorkomt u zo gevaarlijke situaties. Een goede onderhoudsbeurt van een mazoutinstallatie houdt een reiniging van de mazoutketel, brander en eventueel de schoorsteen in.

Lees op de website: www.vlaanderen.be meer over het onderhoud van een stookolietank in uw woning.

Wat is het beste moment om te bestellen?

De mazoutprijs schommelt erg en kan dus op één dag meerdere keren veranderen. Zijn er dan momenten waarop u het best bestelt? Ja, uiteraard is de mazoutprijs het gunstigste wanneer deze laag staat. Dit is afhankelijk van vraag en aanbod, en bijgevolg ook seizoensgevoelig. Zachte winters leiden zo soms tot een lage mazoutprijs. Het is om deze reden slim om de prijsevoluties van stookolie te volgen. U wacht best niet met stookolie te bestellen tot uw tank volledig leeg is. U wordt gedwongen een dringende levering te plaatsen, en dat soms duur uitdraaien.

Wanneer antivries bestellen?

Hebt u thuis een bovengrondse mazouttank staan, dan wordt het aangeraden antivries te bestellen (1 flesje per 1000 liter). U wacht hier best niet te lang mee, zodat u niet putje winter zonder zit en zo uw verwarmingssysteem beschadigd. De wachttijden voor leveringen kunnen dan erg oplopen. Antivries kan u eenvoudig bestellen: het kan worden toegevoegd aan uw gewone stookoliebestelling. Het zorgt ervoor dat uw stookolie beter bestand is tegen de kou en niet gaat bevriezen bij koude vriestemperaturen. Daarnaast wordt het ook aangeraden alle leidingen goed te laten isoleren.

Alles over mazout leveren

Hoe stookolie bestellen? Dit is heel eenvoudig. Surf naar onze website en geef uw postcode in. Zo ziet u meteen welke leveranciers er in uw buurt zijn, en wat de mazoutprijs bedraagt. Doorgaans kan u altijd online bestellen. Dit is erg transparant, want de prijs wordt op voorhand al bepaald. Bij veel mazoutleveranciers kan u de betaling maandelijks spreiden.

Een standaard bestelling wordt geleverd binnen de vijf werkdagen na ontvangst. Hebt u dringend stookolie nodig? Dan kan u tijdens het bestellen opteren voor een ‘dringende levering’. Deze gebeurt doorgaans tussen de 24 uur en twee werkdagen na uw bestelling.

Indien u contant betaalt, moet u thuis zijn tijdens de levering. Bij een betaling vooraf is dit niet vereist. Deze optie is er enkel wanneer u een bereikbare ondergrondse of bovengrondse tank hebt die zichtbaar is voor de leverancier.