Mazouttank verwijderen Brugge


Wanneer u een mazouttank in Brugge niet meer gebruikt, bent u wettelijk verplicht deze te laten reinigen en saneren. Afhankelijk van de situatie (bovengronds, ondergronds, inhoud) kan u de stookolietank beter opvullen en zo neutraliseren. Dit gebeurt doorgaans met bioschuim. Bent u van plan uw stookolietank te verwijderen? Vraag snel een offerte op en vergelijk de aanbiedingen om zo de beste prijs te verkrijgen.

> Begin met vergelijken!


mazouttank verwijderen Brugge

Waarom een mazouttank saneren?

Stel dat u verhuist en het huis in Brugge wil verkopen. In het beste geval heeft u zich netjes gehouden aan een periodieke keuring van de tank. Bij iedere controle geeft de technicus u het conformiteitsattest. Dit geeft u door aan de volgende koper. Indien de mazouttank in de toekomst niet meer gebruikt zal worden, bent u verplicht hem definitief buiten gebruik te stellen. Dat houdt in dat hij wordt leeggemaakt, gereinigd (saneren) en indien mogelijk ook verwijderd. Pas nadat de mazouttank is gereinigd, ontvangt u, net zoals bij een keuring, een conformiteitsattest. Al verschilt de wetgeving hier wel voor bovengrondse en ondergrondse stookolietanks. Als u het nalaat de stookolietank te reinigen en saneren, kan er na verloop van tijd bodemverontreiniging ontstaan. De prijs zal volledig naar u worden doorgerekend en loopt al snel op tot enkele tienduizenden euro’s.

Wanneer moet een mazouttank gesaneerd worden?

In een aantal situaties is het verplicht om uw mazouttank buiten gebruik te laten stellen. Dat kan door de tank te laten reinigen (saneren) of volledig te laten verwijderen. Een mazouttank saneren of verwijderen, is niet iets dat u zomaar zelf kan doen. Er zijn heel wat veiligheids- en milieuregels aan verbonden die verschillen naargelang de regio waarin u woont. Een gespecialiseerde firma inschakelen, is een must. Er zijn verschillende redenen om een tank buiten gebruik te laten stellen.

Verkoop woning

Als u uw woning wil verkopen en u heeft nog een stookolietank die niet meer wordt gebruikt, laat u deze best verwijderen vooraleer u het huis te koop zet. Dat zal de verkoop veel vlotter laten verlopen. Een niet-gebruikte tank moet immers sowieso wettelijk buiten gebruik worden gesteld en u wil potentiële kopers niet meteen op kosten jagen.

Overschakeling andere energiebron

Wanneer u overschakelt van mazout naar een andere energiebron zoals aardgas of elektriciteit, moet u de mazouttank buiten gebruik laten stellen. U gebruikt deze immers niet meer waardoor er risico ontstaat op bodemverontreiniging.

De mazouttank lekt

Als uw mazouttank een lek vertoont, moet u in de eerste plaats contact opnemen met een gespecialiseerde firma voor een spoedinterventie. U vermijdt op die manier het risico op (verdere) bodemverontreiniging en de hoge kosten van bodemsanering die daarmee gepaard gaan. Bij volledige afkeuring, moet de tank worden gesaneerd of verwijderd.

De stookolietank is afgekeurd

Als uw mazouttank afgekeurd werd en u deze wil laten vervangen door een nieuwe, zal de oude eerst moeten leeggemaakt en gereinigd worden alvorens u ze kan laten verwijderen.

Niet meer in gebruik

Ook wanneer de mazouttank niet meer in gebruik is, stelt de wet dat de tank geneutraliseerd en bij voorkeur verwijderd wordt.

Bovengrondse mazouttank verwijderen

Een bovengrondse tank bent u verplicht te laten leegmaken en reinigen. Dit moet natuurlijk wel gebeuren met het juiste materiaal en de nodige achtergrondkennis. Om die reden mogen alleen door OVAM erkende bedrijven deze werken uitvoeren. Let wel op: een mazouttank verwijderen in Brugge is niet verplicht indien de tank een opslag heeft van minder dan 5.000 kg stookolie. Heeft de stookolietank een volume dat hoger is? Dan moet u hem sowieso laten verwijderen. In dat geval ontvangt u na afloop een conformiteitsattest als bewijs.

soorten mazouttanks
Verschillende soorten mazouttanks, resp.: bovengronds, kelder en ondergronds

Mazouttank in de kelder

Een tank die in een kelder staat, wordt eveneens als bovengronds beschouwd. Vanaf het moment dat de tank is ingegraven in de grond, spreekt men over een ondergrondse tank. Staat uw mazouttank in de kelder? Dan beschouwt onze huidige regelgeving hem als een bovengrondse stookolietank. U bent niet wettelijk verplicht hem te laten verwijderen, maar indien u dit wel doet, moet de tank professioneel worden leeggemaakt en gereinigd. Als u deze wilt weghalen of vervangen, moet u een beroep doen op door OVAM erkende bedrijven. Vergelijk nu bedrijven uit Brugge!

Ondergrondse mazouttank verwijderen

Een ondergrondse mazouttank is een ingegraven exemplaar. Dit is handig omdat u dan de stookolietank niet ziet staan. Als u de tank zeker niet meer zal gebruiken in de toekomst, is het verplicht om hem leeg te maken, te reinigen en verwijderen binnen de vijf jaar (er wordt gerekend vanaf de buitengebruikstelling). Na de reiniging wordt de tank uitgegraven en verwijderd of gesaneerd. Stel dat er nutsleidingen of dergelijke in de omgeving liggen, wordt er met de hand gegraven. Omdat het soms te moeilijk is om een ondergrondse stookolietank te verwijderen, wordt hij geneutraliseerd. Dat betekent dat men de mazouttank gaat opvullen. Dat opvullen gebeurt met grond, zand of bioschuim.


ondergrondse mazouttank verwijderen Brugge

Wilt u uw mazouttank in Brugge verwijderen of reinigen? Wees slim en vergelijk offertes!

> Begin met vergelijken!

Let op: door offertes te vergelijken kunt u tot wel 30% op de kosten van uw klus besparen!

Een stookolietank buiten gebruik stellen

Steeds meer mensen in Brugge beslissen over te stappen naar aardgas. Hierdoor wordt de installatie met stookolie overbodig. Indien u niet meer van plan bent uw mazouttank te gebruiken, bent u wettelijk verplicht om bepaalde acties te ondernemen. Om te beginnen moet het reservoir van de tank worden gereinigd en geleegd. Als het onmogelijk is om de tank te verwijderen, zoals soms het geval is bij ondergrondse tanken, dan moet u de stookolietank neutraliseren. Dat betekent dat de technicus de tank zal opvullen met zand of schuim.

Wie mag de mazouttank buiten gebruik stellen?

Het buiten gebruik stellen van een mazouttank mag enkel gebeuren door een daarvoor erkend bedrijf. Zij hebben erkende technici in dienst die het proces perfect kunnen uitvoeren zonder risico’s. Het bedrijft levert na de werken ook de nodige attesten af zodat u wettelijk en voor de verzekering helemaal in orde bent.

Neutraliseren met bioschuim


Om een mazouttank te neutraliseren, gaan ze hem vaak opvullen met bioschuim. Dit materiaal is niet te zwaar en brengt geen beschadigingen aan. Uw oprit of gazon blijven volledig intact tijdens het neutraliseren. In het geval dat u later toch beslist de ondergrondse tank volledig te laten saneren, is dit gewicht geen obstakel. Stel dat u de tank laat opvullen met zand of beton, kan dat later wel een probleem vormen. Uw stookolietank laten opvullen met bioschuim is daarom een slimme beslissing op lange termijn.

mazouttank saneren Brugge

Werkwijze mazouttank reinigen in Brugge

Een mazouttank reinigen gaat als volgt: eerst wordt het reservoir geopend en leeggepompt. Daarna wordt het gereinigd. Deze stap is belangrijk omdat de schadelijke stoffen hierdoor verdwijnen. Vervolgens wordt het vloeibaar materiaal, de residu, verwerkt. Deze handelingen zijn hetzelfde voor ondergrondse en bovengrondse stookolietanks. Indien de tank niet in één vlotte beweging verwijderd kan worden, zal dit in stukken gebeuren. Er wordt dan als het ware aan de tank ‘geknabbeld’. Geen paniek, gebeurt zonder vonken, vreemde geuren of rook. Sommige exemplaren zijn echter onmogelijk te verwijderen. Dan wordt er geopteerd om de tank te neutraliseren (opvullen).

Tips voor een goede voorbereiding van de reinigingswerken

Zorg dat de technicus voldoende parkeerruimte heeft. Reken daarbij zeker op 20 meter en dit aan de kant van de woning waar de mazouttank zich bevindt. De reinigingsslangen mogen tijdens het werk immers niet over de weg worden gelegd. Zij zouden beschadigd kunnen worden door het doorrijdend verkeer. Vraag indien nodig tijdig een parkeerverbod aan.

Het mangat van de tank moet volledig zichtbaar en vrij toegankelijk zijn. Daar waar de vulmond zich bevindt, is het mangat. Soms zit daar ook de overvulbeveiliging. Er mag geen aarde, beton of puin op liggen. Het moet bereikbaar zijn voor de technici die de reinigingswerken komen uitvoeren. Indien u hier al zelf voor kan zorgen, bespaart u al heel wat kosten uit.

Indien u een ondergrondse tank heeft die bereikbaar is met een toezichtput, mag deze put niet dieper zijn dan 70 cm. De put moet ook minstens 40 centimeter op 40 centimeter breed zijn. Op die manier kunnen de technici het mangat van de tank vlot bereiken.

Voorwaarde voor het saneren

Hoe stel ik een mazouttank definitief buiten gebruik? Om te beginnen moet u nagaan welke wetgeving op u van toepassing is.

Indien de tank een inhoud heeft van minder dan 5.000 liter, moet hij worden leeggemaakt en verwijderd. Als de verwijdering onmogelijk is, bijvoorbeeld omdat de tank ingegraven is, dan kan er besloten worden om de ondergrondse stookolietank te neutraliseren.

Een ondergrondse stookolietank met een opslag van meer dan 5.000 liter, moet worden leeggemaakt én gereinigd binnen een termijn van 36 maanden. Als het saneren onmogelijk is, moet de tank worden geledigd, gereinigd en opgevuld worden, binnen dezelfde termijn.

Voor een bovengrondse stookolietank met een inhoud van meer dan 5.000 liter geldt dezelfde regel: binnen 36 maanden legen, reinigen, en indien mogelijk verwijderen.

De Vlarem wetgeving bepaalt dat een bovengronds exemplaar van 6.000 liter enkel geledigd moeten worden. Indien u een tank van deze inhoud heeft, bent u niet verplicht hem te laten saneren.

Hoe is de prijs voor het verwijderen samengesteld?


Wie van plan is zijn mazouttank in Brugge te laten verwijderen, doet er goed aan om de prijzen even te vergelijken. Heel wat firma’s bieden deze diensten aan, elk met hun eigen manier van prijsberekening. Algemeen kan u stellen dat het reinigen van een tank van 5.000 liter tussen de €500,- en €1.000,- kost. Nadien krijgt u een certificaat die toelaat om de tank te laten verwijderen. De prijs van het graafwerk is afhankelijk van het type stookolietank dat u heeft. De ophaling na het uitgraven zal tussen de €200,- en €500,- kosten. Het uiteindelijke prijskaartje is dus erg afhankelijk van de situatie. Een offerte opvragen blijft gratis. Wie de prijs vergelijkt, komt er het goedkoopste van af.

Mazouttank grootte Gemiddelde prijzen
3.000 liter €500,- en €700,-
5.000 liter €500,- en €1.000,-

> Begin met vergelijken!

Gratis offerte binnen 1 minuut!

Vraag kosteloos en snel een offerte op. Alleen zo kan u de beste prijs vergelijken.

Beschrijf uw project

Uw gegevens zijn veilig

Uw gegevens zijn 100% veilig bij ons en wij doen er alles aan om deze te beschermen.

Offertes vergelijken – Eenvoudig en snel

Beschrijf uw project

Geef antwoord op de vragen en omschrijf indien nodig bijzonderheden in bijkomende informatie en bijlagen. Wij lopen uw aanvraag door en zorgen dat we deze matchen met firma’s uit regio Brugge.

Vergelijk offertes

De bedrijven die geïnteresseerd zijn in uw project nemen contact met u op en stellen aan de hand van de door u ingezonden informatie een offerte op. Vergelijk de binnengekomen offertes op prijs en aanbod.

Bespaar tot wel 30%

Heeft u geschikt bedrijf gevonden in het aanbod? Kies de firma uit die het beste bij uw wensen past. Bent u er nog niet over uit? Geen probleem. De keuze is geheel vrijblijvend en gratis!

Don’t take our word for it:

Eenvoudig en snel meerdere offertes ontvangen en uiteindelijk een goede firma uit Brugge uitgekozen die de mazouttank gaat verwijderen.

– Peter Maes

Wij wilden ons huis in Brugge verkopen en hadden een conformiteitsattest nodig. Via deze service een bedrijf gevonden dat erg goedkoop was.

– Fam. Dubois

Mijn buurman wees mij op deze website. Handig, want ik was veel goedkoper uit dan mijn broer die ook zijn mazouttank heeft laten verwijderen.

– Mevr. Feliz


Gemeente Brugge

Stad: Brugge
Wijken: Centrum, Kristus-Koning, Sint-Jozef en Sint-Pieters
Deelgemeenten: Brugge, Koolkerke, Sint-Andries, Sint-Michiels, Assebroek, Sint-Kruis, Dudzele, Lissewege, Zeebrugge en Zwankendamme
Website van de Gemeente Brugge
Aangrenzende buur(deel)gemeenten: Blankenberge, Zuienkerke, Jabbeke, Zedelgem, Oostkamp, Beernem, Damme en Knokke-HeistFirma gevonden voor:


Veelgestelde vragen over tanksanering

Een mazouttank laten verwijderen, het is een kluwen aan wettelijke verplichtingen en uitzonderingen. Zo moet niet iedere tank gesaneerd worden; soms volstaat het om hem te laten opvullen. Maar met wat dan? Welk BTW-tarief moet u straks betalen? En welke attesten dient u achteraf te ontvangen? We geven antwoord op de meest gestelde vragen over tanksanering.

Mag u een mazouttank verwijderen zonder attest?

Nee, wettelijk gezien bent u dan niet in orde. Toch zal u wel firma’s vinden die uw stookolietank willen verwijderen zonder attest. Deze bedrijven zijn wellicht niet erkend. Bespaar uzelf administratieve rompslomp en kies meteen voor een betrouwbare partner die wél werkt met een certificering. Deze moet u bovendien ook tonen bij de verkoop van uw woning.

Kunt u uw mazouttank zelf reinigen?

Theoretisch gezien kan dat. Praktisch gezien kan dat niet. Een mazouttank verwijderen is absoluut geen kinderspel. Het vereist de nodige kennis en de juiste middelen. Zeker indien uw tank zich ondergronds bevindt, is het reinigen haast onmogelijk zonder professioneel materiaal. U laat dit beter over aan een lokale en erkende ruimingsdienst. Zo bent u er zeker van dat alle inhoud en residu uit de tank is, en ontvangt u ook een VLAREM-attest.

Wordt een oude mazouttank opgehaald?

Ja, het is niet nodig dat u deze zelf naar het schroot brengt op of tweedehands doorverkoopt. Doorgaans is het de firma die de tank verwijderd, of een lokale ijzerhandelaar waar de firma mee samenwerkt, die hem ook meeneemt. Wel betaalt u een extra kost voor het ophalen ervan. Bij een ondergronds exemplaar dat groter is dan een opslagcapaciteit van 6.000 liter, en dus niet wettelijk verwijderd moet worden, volstaat het om de tank op te vullen. In dat geval bespaart u op de kost van het ophalen.

Waarmee kan een gebruikte mazouttank worden opgevuld?

Een mazouttank neutraliseren gebeurt in verschillende gevallen: wanneer de tank te groot is om te verwijderen (groter dan een opslagcapaciteit van 6.000 liter), of wanneer het verwijderen onmogelijk is (door een moeilijke bereikbaarheid of omwille van stabiliteitsgevaar). In dat geval wordt de tank opgevuld met inert materiaal zoals zand of polyurethaan schuim.

Is een mazouttank verwijderen verplicht?

Wanneer u een mazouttank niet meer gebruikt, bent u wettelijk verplicht hem te laten ledigen, reinigen en verwijderen of opvullen. U bent vrijgesteld van het verplicht laten verwijderen indien de tank groter is dan een opslagcapaciteit van 6.000 liter. Ook indien u een ondergrondse stookolietank heeft waarvan het verwijderen technisch te moeilijk of gevaarlijk is, moet u hem niet per se laten verwijderen. In dat geval volstaat het opvullen met inert materiaal.

Krijgt u een attest na verwijdering van een mazouttank?

U ontvangt een attest wanneer de mazouttank wordt verwijderd door een erkend stookolietechnicus. Het gaat dan om een certificaat waaruit blijkt dat de buitengebruikstelling werd uitgevoerd volgens de wettelijke verplichtingen. Hierop staan onder andere de naam en het erkenningsnummer van de technicus. Alleen met dit certificaat kan de tank worden afgevoerd.

Toch krijgt u niet altijd een certificaat. Wanneer u een bovengrondse tank alleen laat leegmaken en reinigen (en dus niet verwijderen), is een certificaat namelijk niet nodig.

Welk BTW-tarief moet u betalen?

Een stookolietank buiten gebruik stellen of laten verwijderen, zonder dat dit kadert binnen wat men noemt ‘omvangrijke renovatiewerken’, dan geldt het normale btw-tarief van 21%.

Valt het verwijderen van de mazouttank wel binnen omvangrijke renovatiewerken die u uitvoert aan uw huis? Dan heeft u recht op het verlaagd btw-tarief van 6%. U kan ook van dit verlaagd tarief genieten wanneer u een oude tank vernieuwd door een nieuwe.

Wat is een Vlarem-II attest?

Een mazouttank moet voldoen aan wettelijke bepalingen beschreven in de VLAREM II. Dat is een afkorting voor de wetgeving die de opslag van mazout in tanks regelt.

Concreet houdt dit in dat je tank én de leidingen, kranen en koppelingen beschermd zijn tegen beschadigingen. Er moet ook een overvulbeveiliging (fluti of sonde) en een ontluchtingssysteem bevestigd zijn aan de tank.

VLAREM-II attest ontvangt u wanneer u een nieuwe mazouttank plaatst onder toezicht van een erkend stookolietechnicus. Hij voert een controle uit en geeft je dit conformiteitsattest. Dat attest ontvangt u ook wanneer de tank wordt gecontroleerd, gereinigd, opgevuld of verwijderd.

Wat is een mangat?

Wie leest over het verwijderen van zijn mazouttank, zal ook het woord ‘mangat’ tegenkomen. Dit slaat op het metalen deksel met bouten waarop alle leidingen worden gemonteerd dat op de tank zit, op ongeveer een halve meter onder het voetgangers- of verkeersdragend deksel. De mangat moet zichtbaar zijn, en mag dus niet bedekt worden met beton of stenen.

Wat is een toezichtkamer?

Een ondergrondse stookolietank heeft bijna altijd een toezichtkamer met een deksel aan de bovenkant. Neemt u dit deksel weg, dan kijkt u naar de leidingen die de brandstof vervoeren, de ontluchtingsbuis en de vulleiding. Om werken te kunnen uitvoeren, zoals het verwijderen van de tank, dient deze toezichtkamer 50 x 50 meter breed te zijn, en niet dieper te zijn dan 70 centimeter.

Wat als de stookolietank niet verwijderd kan worden?

In dat geval wordt de mazouttank opgevuld met zand, schuim of ander inert materiaal. U mag dit echter niet zelf beslissen. Het is aan de erkend technicus om te kijken of uw mazouttank al dan niet verwijderd kan worden.

Hoe lang duurt het verwijderen van een mazouttank?

Dat hangt af van de complexiteit van de tank – de grootte en toegankelijkheid. Indien uw mazouttank deftig bereikbaar is, kan de klus op een dag geklaard worden.

Wat is bepalend voor de kostprijs van een tankverwijdering?

De bereikbaarheid van de mazouttank is erg bepalend voor de kostprijs van de verwijdering. Bevindt uw tank zich in de kelder en is hij toegankelijk? Dan zal de kostprijs lager liggen dan wanneer het gaat om een ondergronds exemplaar dat niet eenvoudig bereikbaar is. Desondanks hanteert iedere firma andere prijzen. Het is aangeraden om bij verschillende dienstenleveranciers te luisteren naar de prijzen.

> Begin met vergelijken!