Mazouttank verwijderen Brugge

Wanneer u een mazouttank in Brugge niet meer gebruikt, bent u wettelijk verplicht deze te laten reinigen en saneren. Afhankelijk van de situatie (bovengronds, ondergronds, inhoud) kan u de stookolietank beter opvullen en zo neutraliseren. Dit gebeurt doorgaans met bioschuim. Bent u van plan uw stookolietank te verwijderen? Vraag snel een offerte op en vergelijk de aanbiedingen om zo de beste prijs te verkrijgen.

mazouttank verwijderen Brugge

Waarom een mazouttank saneren?

Stel dat u verhuist en het huis in Brugge wil verkopen. In het beste geval heeft u zich netjes gehouden aan een periodieke keuring van de tank. Bij iedere controle geeft de technicus u het conformiteitsattest. Dit geeft u door aan de volgende koper. Indien de mazouttank in de toekomst niet meer gebruikt zal worden, bent u verplicht hem definitief buiten gebruik te stellen. Dat houdt in dat hij wordt leeggemaakt, gereinigd (saneren) en indien mogelijk ook verwijderd. Pas nadat de mazouttank is gereinigd, ontvangt u, net zoals bij een keuring, een conformiteitsattest. Al verschilt de wetgeving hier wel voor bovengrondse en ondergrondse stookolietanks. Als u het nalaat de stookolietank te reinigen en saneren, kan er na verloop van tijd bodemverontreiniging ontstaan. De prijs zal volledig naar u worden doorgerekend en loopt al snel op tot enkele tienduizenden euro’s.

Bovengrondse mazouttank verwijderen

Een bovengrondse tank bent u verplicht te laten leegmaken en reinigen. Dit moet natuurlijk wel gebeuren met het juiste materiaal en de nodige achtergrondkennis. Om die reden mogen alleen door OVAM erkende bedrijven deze werken uitvoeren. Let wel op: een mazouttank verwijderen in Brugge is niet verplicht indien de tank een opslag heeft van minder dan 5.000 kg stookolie. Heeft de stookolietank een volume dat hoger is? Dan moet u hem sowieso laten verwijderen. In dat geval ontvangt u na afloop een conformiteitsattest als bewijs.

soorten mazouttanks
Verschillende soorten mazouttanks, resp.: bovengronds, kelder en ondergronds

Mazouttank in de kelder

Een tank die in een kelder staat, wordt eveneens als bovengronds beschouwd. Vanaf het moment dat de tank is ingegraven in de grond, spreekt men over een ondergrondse tank. Staat uw mazouttank in de kelder? Dan beschouwt onze huidige regelgeving hem als een bovengrondse stookolietank. U bent niet wettelijk verplicht hem te laten verwijderen, maar indien u dit wel doet, moet de tank professioneel worden leeggemaakt en gereinigd. Als u deze wilt weghalen of vervangen, moet u een beroep doen op door OVAM erkende bedrijven. Vergelijk nu bedrijven uit Brugge!

Ondergrondse mazouttank verwijderen

Een ondergrondse mazouttank is een ingegraven exemplaar. Dit is handig omdat u dan de stookolietank niet ziet staan. Als u de tank zeker niet meer zal gebruiken in de toekomst, is het verplicht om hem leeg te maken, te reinigen en verwijderen binnen de vijf jaar (er wordt gerekend vanaf de buitengebruikstelling). Na de reiniging wordt de tank uitgegraven en verwijderd of gesaneerd. Stel dat er nutsleidingen of dergelijke in de omgeving liggen, wordt er met de hand gegraven. Omdat het soms te moeilijk is om een ondergrondse stookolietank te verwijderen, wordt hij geneutraliseerd. Dat betekent dat men de mazouttank gaat opvullen. Dat opvullen gebeurt met grond, zand of bioschuim.

ondergrondse mazouttank verwijderen Brugge
Wilt u uw mazouttank in Brugge verwijderen of reinigen? Wees slim en vergelijk offertes!

Let op: door offertes te vergelijken kunt u tot wel 30% op de kosten van uw klus besparen!

Een stookolietank buiten gebruik stellen

Steeds meer mensen in Brugge beslissen over te stappen naar aardgas. Hierdoor wordt de installatie met stookolie overbodig. Indien u niet meer van plan bent uw mazouttank te gebruiken, bent u wettelijk verplicht om bepaalde acties te ondernemen. Om te beginnen moet het reservoir van de tank worden gereinigd en geleegd. Als het onmogelijk is om de tank te verwijderen, zoals soms het geval is bij ondergrondse tanken, dan moet u de stookolietank neutraliseren. Dat betekent dat de technicus de tank zal opvullen met zand of schuim.

Neutraliseren met bioschuim

Om een mazouttank te neutraliseren, gaan ze hem vaak opvullen met bioschuim. Dit materiaal is niet te zwaar en brengt geen beschadigingen aan. Uw oprit of gazon blijven volledig intact tijdens het neutraliseren. In het geval dat u later toch beslist de ondergrondse tank volledig te laten saneren, is dit gewicht geen obstakel. Stel dat u de tank laat opvullen met zand of beton, kan dat later wel een probleem vormen. Uw stookolietank laten opvullen met bioschuim is daarom een slimme beslissing op lange termijn.
mazouttank saneren Brugge

Werkwijze mazouttank reinigen in Brugge

Een mazouttank reinigen gaat als volgt: eerst wordt het reservoir geopend en leeggepompt. Daarna wordt het gereinigd. Deze stap is belangrijk omdat de schadelijke stoffen hierdoor verdwijnen. Vervolgens wordt het vloeibaar materiaal, de residu, verwerkt. Deze handelingen zijn hetzelfde voor ondergrondse en bovengrondse stookolietanks. Indien de tank niet in één vlotte beweging verwijderd kan worden, zal dit in stukken gebeuren. Er wordt dan als het ware aan de tank ‘geknabbeld’. Geen paniek, gebeurt zonder vonken, vreemde geuren of rook. Sommige exemplaren zijn echter onmogelijk te verwijderen. Dan wordt er geopteerd om de tank te neutraliseren (opvullen).

Voorwaarde voor het saneren

Hoe stel ik een mazouttank definitief buiten gebruik? Om te beginnen moet u nagaan welke wetgeving op u van toepassing is.

Indien de tank een inhoud heeft van minder dan 5.000 liter, moet hij worden leeggemaakt en verwijderd. Als de verwijdering onmogelijk is, bijvoorbeeld omdat de tank ingegraven is, dan kan er besloten worden om de ondergrondse stookolietank te neutraliseren.

Een ondergrondse stookolietank met een opslag van meer dan 5.000 liter, moet worden leeggemaakt én gereinigd binnen een termijn van 36 maanden. Als het saneren onmogelijk is, moet de tank worden geledigd, gereinigd en opgevuld worden, binnen dezelfde termijn.

Voor een bovengrondse stookolietank met een inhoud van meer dan 5.000 liter geldt dezelfde regel: binnen 36 maanden legen, reinigen, en indien mogelijk verwijderen.

De Vlarem wetgeving bepaalt dat een bovengronds exemplaar van 6.000 liter enkel geledigd moeten worden. Indien u een tank van deze inhoud heeft, bent u niet verplicht hem te laten saneren.

Hoe is de prijs voor het verwijderen samengesteld?

Wie van plan is zijn mazouttank in Brugge te laten verwijderen, doet er goed aan om de prijzen even te vergelijken. Heel wat firma’s bieden deze diensten aan, elk met hun eigen manier van prijsberekening. Algemeen kan u stellen dat het reinigen van een tank van 5.000 liter tussen de €500,- en €1.000,- kost. Nadien krijgt u een certificaat die toelaat om de tank te laten verwijderen. De prijs van het graafwerk is afhankelijk van het type stookolietank dat u heeft. De ophaling na het uitgraven zal tussen de €200,- en €500,- kosten. Het uiteindelijke prijskaartje is dus erg afhankelijk van de situatie. Een offerte opvragen blijft gratis. Wie de prijs vergelijkt, komt er het goedkoopste van af.
Mazouttank grootte Gemiddelde prijzen
3.000 liter €500,- en €700,-
5.000 liter €500,- en €1.000,-

Gratis offerte binnen 1 minuut!

Vraag kosteloos en snel een offerte op. Alleen zo kan u de beste prijs vergelijken.

Beschrijf uw project

Uw gegevens zijn veilig
Uw gegevens zijn 100% veilig bij ons en wij doen er alles aan om deze te beschermen.

Offertes vergelijken – Eenvoudig en snel

Beschrijf uw project
Geef antwoord op de vragen en omschrijf indien nodig bijzonderheden in bijkomende informatie en bijlagen. Wij lopen uw aanvraag door en zorgen dat we deze matchen met firma’s uit regio Brugge.

Vergelijk offertes
De bedrijven die geïnteresseerd zijn in uw project nemen contact met u op en stellen aan de hand van de door u ingezonden informatie een offerte op. Vergelijk de binnengekomen offertes op prijs en aanbod.

Bespaar tot wel 30%
Heeft u geschikt bedrijf gevonden in het aanbod? Kies de firma uit die het beste bij uw wensen past. Bent u er nog niet over uit? Geen probleem. De keuze is geheel vrijblijvend en gratis!

Don’t take our word for it:

Eenvoudig en snel meerdere offertes ontvangen en uiteindelijk een goede firma uit Brugge uitgekozen die de mazouttank gaat verwijderen. Peter Maes
Wij wilden ons huis in Brugge verkopen en hadden een conformiteitsattest nodig. Via deze service een bedrijf gevonden dat erg goedkoop was. Fam. Dubois
Mijn buurman wees mij op deze website. Handig, want ik was veel goedkoper uit dan mijn broer die ook zijn mazouttank heeft laten verwijderen. Mevr. Feliz

Gemeente Brugge

Stad: Brugge
Wijken: Centrum, Kristus-Koning, Sint-Jozef en Sint-Pieters
Deelgemeenten: Brugge, Koolkerke, Sint-Andries, Sint-Michiels, Assebroek, Sint-Kruis, Dudzele, Lissewege, Zeebrugge en Zwankendamme
Website van de Gemeente Brugge
Aangrenzende buur(deel)gemeenten: Blankenberge, Zuienkerke, Jabbeke, Zedelgem, Oostkamp, Beernem, Damme en Knokke-Heist

Firma gevonden voor: